Εστιατόριο Lalibela - Αιθιοπία

Η Αιθιοπία είναι μία από τις αρχαιότερες χώρες της Αφρικής, με αρχαιότατη ιστορία και ανάλογο πολιτισμό. Από την θρυλική βασίλισσα του Σαββα, τον μύθο της κρυμμένης κιβωτού, τις λαξευμένες εκκλησίες της Λαλιμπέλα, τους Οβελίσκους της AKSOM, τις απομονωμένες φυλές του νότου που ζουν ακόμη την εποχή του χαλκού, τον Γαλάζιο Νείλο, η γη της Αιθιοπίας έχει μια αδιάκοπη ιστορία γεμάτη μύθους, θρύλους και παραδόσεις.

Lalibela - EthiopiaΤο 1974 ανευρέθει στην ανατολική Αιθιοπία στην περιοχή AFAK, ο σκελετός της ΄Λούσο’ 3.500.000 ετών, από τότε θεωρείται η  Αιθιοπία τόπος που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο άνθρωπος.

Η Αιθιοπία είναι η χώρα με μια φύση ασυνήθιστηςμεγαλόπρειας και με ένα λαό που σε σκλαβώνει από την πρώτη στιγμή με την ευγένεια, καλωσύνη και αξιοπρέπεια. Η Λαλιμπέλα (ρόχα) πόλις στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας, ιερός τόπος προσκυνήματος.

13 μεσαιωνικές εκκλησίες του 13ου αιώνα, αποτελούν τη ‘Νέα Ιερουσαλήμ΄μια περιοχή που κτίστηκε όταν οι μουσουλμάνοι κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ και χρησιμοποιήθηκαν για να τις θυμίζουν. Όλες οι εκκλησίες είναι εντυπωσιακές  καθώς όλες είναι σκαμμένες μέσα στους βράχους. Στον κατάλογο κληρονομιάς της UNESKO γράφτηκαν το 1978. Κτίστηκαν το 1204 από τον βασιλιά Λαλιμπέλα της δυναστείας  Ζαγκόνε με την βοήθεια των αγγέλων.

Η ιστορία του Λαλιμπέλα συνδέεται με μύθους. Πιστεύεται ότι στη γέννηση του τον ‘τύλιξε ένα σύννεφο με μέλισσες’ εξ ου και το όνομα του σημαίνει ότι οι μέλλισες αναγνώρισαν την αρχοντιά του και ο Θεός διέταξε να χτίσει τους ναούς. Πολλές χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται τη Λαλιμπέλα. Η Αιθιοπία χρησιμοποιεί το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Η λέξη Αιθίοψ αναλύεται ως Αιθω + όψιν που σημαίνει ηλιοκαμένος και τη συναντάμε στον Ηρόδοτο. Η άλλη ονομασία της είναι Αβυσσηνία ΗΑΒΕΣΗ και προέρχεται από τους πληθυσμούς της Αραβικής Χερσονήσου για να δηλώσουν το ανάμεικτο του πληθυσμού της σημερινής Αιθιοπίας. Άρα γνωρίσατε εν ολίγοις την ιστορία.

Ελάτε να σας μάθουμε μερικές λέξεις που θα σας φανούν χρήσιμες.

Sellam: Γειά σας
Tena Yestign: Τι κάνετε
Endiet Aderk: καλημέρα
Dehna Deru: καληνύχτα
Missa: Μεσημεριανό
Erat: Βραδυνό
Shay: τσάϊ
Buna: καφές
Weha: νερό
Chew: Αλάτι
Amesegnalehu: ευχαριστώ
Ebakhin: παρακαλώ
Simih manew: Το όνομα σου